De mantelzorgwoning: iets voor u?

Bouw & aannemers Blog

We leven in een verzorgingsstaat, maar toch wordt er steeds meer een beroep gedaan op familie en vrienden. Door wachtlijsten in de zorg moeten hulpbehoevende mensen steeds langer thuis blijven wonen. De zorg voor een ouder of ander dierbaar persoon is natuurlijk iets heel moois, maar het kost daarnaast ook heel veel energie. Vaak werken mantelzorgers ook nog en daarnaast hebben zij uiteraard ook nog hun eigen huishouden en gezin.

Vergunningsvrij bouwen
Om de zorg voor een hulpbehoevende ouder wat te vergemakkelijken is de mantelzorgwoning in het leven geroepen. Deze woonunit kan in de tuin van de mantelzorger worden geplaatst, bijvoorbeeld door Finhome BV. Daardoor zijn mantelzorger en hulpbehoevende altijd dicht bij elkaar in de buurt. Voor het plaatsen van deze woonunit is geen vergunning nodig, mits men zich aan een aantal voorwaarden houdt. De woning mag niet groter zijn dan 100 m2. Als de unit binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat, mag die maximaal 5 meter hoog zijn. Staat die verder weg, dan is 3 meter hoogte de limiet.

Een mantelzorgwoning is natuurlijk kleiner dan een gewone woning, maar beschikt over alles wat nodig is, zoals een keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer. Het is ook mogelijk dat de mantelzorger een woonunit bij het huis van de zorgvrager laat zetten en er zelf in gaat wonen. Er mogen dan niet meer dan twee personen in de woning verblijven.

Naar eigen wens
Het is natuurlijk heel erg belangrijk dat de mantelzorgwoning aansluit op de wensen van de toekomstige bewoner. Het is daarom mogelijk om zelf inspraak te hebben op de bouw van de woonunit. Het bedrijf dat de unit gaat bouwen zal in een gesprek met u al uw wensen bekijken. Nadat de bouw voltooid is wordt de zorgwoning in de tuin geplaatst. Dan is het alleen nog zaak om het nieuwe huis naar smaak in te richten en dan verhuizen. Hoe fijn is het om heerlijk bij elkaar in de buurt te kunnen zijn en zo van het heen en weer reizen af te zijn. Ook in de nacht geeft dit een veiliger gevoel, want bij nood is er altijd hulp in de buurt.

Helaas is het op het moment nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een mantelzorgunit. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als er in de toekomst meer mogelijkheden komen tot vergoeding, zodat steeds meer mensen de mogelijkheid hebben om hun ouders of andere hulpbehoevenden te kunnen helpen, vlakbij huis.

Delen  

26 november 2021

Constructies en aannemers

Hey! Ik ben Peter, en ik ben de laatste tijd vooral bezig met constructies & aannemers. Oftewel: de bouwwereld. Want dit is nu eenmaal een stuk uitgebreider dan het op het eerste zicht lijkt. Het is echt een interessante wereld, waar ik ben ingekomen door mijn eigen verbouwingen te regelen. Constructies & aannemers omvat alles wat met de bouw te maken heeft, alsook wie die bouwprojecten op poten zet en regelt. Op deze blog wil ik jullie hier meer over informeren, en jullie wat inzicht geven in hoe een bouw van start gaat, geleid wordt en plaatsvind, en hoe je dus je eigen persoonlijke verbouwingen beter kan maken. Dus als je je ooit afgevraagd hebt hoe een bouwproject eigenlijk werkt, van begin tot eind, lees dan vooral verder. Veel leesplezier!