Een architect

Bouw & aannemers Blog

Bij een verbouwing aan het huis waarin je woont, moet je in veel gevallen een bouwtekening hebben. De bouwtekening kan door een architect (bouwkundige) gemaakt worden. Een bouwkundige is in principe een ontwerper van huizen, fabrieken, sportcentra en dergelijke. Hij kan je dus goed helpen wanneer je een nieuw huis wilt laten bouwen of een uitbouw aan je bestaande woning. Voordat hij de bouwtekening kan maken, zal hij eerst langskomen om te kijken wat je wensen zijn. Ook de bouwlocatie is van groot belang. Wanneer hij je wensen kent, zal hij eerst de gemeente benaderen. Hij moet de bodemgesteldheid weten voordat hij de voorlopige bouwtekening kan maken. Zijn er geen gegevens over de bodemgesteldheid bekend, dan zal hij die eerst laten onderzoeken. Een bouwkundige moet ook rekening houden met de bouwregelgeving en het bestemmingsplan. Met deze kennis in het achterhoofd gaat hij een voorlopige bouwtekening maken. Zodra deze voorlopige bouwtekening klaar is, zal hij deze met je doornemen. Er kunnen nog eventuele aanpassingen aangebracht worden. Daarna gaat hij de officiële bouwtekening maken. 

Werkzaamheden   

Bij het maken van de officiële bouwtekening moet hij rekening houden met het budget. Het hele project zal technisch en juridisch verantwoord moeten zijn. Je hebt er niets aan als een bouwkundige een hele mooie bouwtekening maakt, maar het niet op de plaats gebouwd mag worden waar je wilt gaan wonen. Wanneer de bouwtekening is goedgekeurd dat bij een goede architect altijd snel gebeurt, kun je met het bouwen beginnen. Een architect kan ook contact opnemen met een aannemer, maar dat kun je ook zelf doen.   

Aannemer   

Vraag bij verschillende aannemers een offerte op. Wanneer je de offertes binnen hebt, zie je vaak grote prijsverschillen. Nu hoeft de duurste nooit de beste te zijn. Neem die aannemer waarin je een groot vertrouwen hebt. De architect zal bij de bouw een sturende en controlerende taak hebben. De aannemer zal zich moeten houden aan het plan dat opgesteld is. De architect zal dat in de gaten houden. Wanneer de aannemer achter gaat lopen op het schema zal de bouwkundige hem daarvan op de hoogte stellen. Ook de onderaannemers, die een aannemer nodig heeft, moeten zich houden aan de planning.   

Aansprakelijkheid

Het is vaak moeilijk om een bouwkundige aansprakelijk te stellen wanneer er iets niet in orde is. De bouwkundige zal zich zoveel mogelijk financieel veiligstellen door bepalingen in de overeenkomst te laten opnemen die hem buiten schot laat. Om echter het bouwen van een huis of een verbouwing vlot te laten verlopen, heb je een goede aannemer en bouwkundige nodig. Natuurlijk kost een goede architect van HKL Architecten en een aannemer geld, maar die kosten zullen ze dubbel en dwars terugverdienen.

Delen  

15 oktober 2018

Constructies en aannemers

Hey! Ik ben Peter, en ik ben de laatste tijd vooral bezig met constructies & aannemers. Oftewel: de bouwwereld. Want dit is nu eenmaal een stuk uitgebreider dan het op het eerste zicht lijkt. Het is echt een interessante wereld, waar ik ben ingekomen door mijn eigen verbouwingen te regelen. Constructies & aannemers omvat alles wat met de bouw te maken heeft, alsook wie die bouwprojecten op poten zet en regelt. Op deze blog wil ik jullie hier meer over informeren, en jullie wat inzicht geven in hoe een bouw van start gaat, geleid wordt en plaatsvind, en hoe je dus je eigen persoonlijke verbouwingen beter kan maken. Dus als je je ooit afgevraagd hebt hoe een bouwproject eigenlijk werkt, van begin tot eind, lees dan vooral verder. Veel leesplezier!