Dakdekker

Dakwerken Blog

Een spannende baan! 

Het beroep dakdekker is een spannende baan waarbij je geen hoogtevrees kunt gebruiken. Er wordt gewerkt met speciale apparatuur en gereedschap. Oude daken verwijderen en het aanleggen van een nieuw dak behoren tot dagelijkse werkzaamheden. Ook onderhoud van een kapot dak en het strippen van daken is een steeds terugkerend karwei. Het is belangrijk om een goed technisch inzicht te hebben.  Samen met collega's en een meewerkend voorman kunnen nieuwe pannen op een oud dak worden gelegd. De dakdekker werkt ook met bitumen en metaal. Het leggen van leien is een klus voor de professional. Solderen, lastechnieken en timmerwerkzaamheden zijn activiteiten, die ook bij deze functie horen. Het hebben van de nodige spierkracht is natuurlijk een pré, wanneer je dit beroep wilt uitoefenen. Het zijn vaak de wat zwaardere bezigheden, die de nodige spieren en conditie eisen. Er wordt ook wel een lift gebruikt om materialen naar boven te krijgen, maar de dekker zal zelf ook de nodige bouwmaterialen moeten kunnen versjouwen.   

Werken op hellende- en platte daken 

Het werken op daken bestaat o.a. uit het sneeuw- en waterdicht maken. Ook het creëren van een tochtvrij dak is een belangrijk karwei. Mensen willen droog en warm zitten. Het dakdekkersberoep is belangrijk bij nieuwbouwprojecten. Er zal moeten worden gewerkt op zowel een plat- als hellend dak. De dakenspecialist moet zorgen voor een comfortabel, tochtvrij huis waar mensen met plezier wonen. Het platte dak heeft de neiging om te gaan lekken, vooral wanneer er veel water op blijft staan. Afwatering is dan een belangrijk onderdeel tijdens het lekvrij maken van een plat dak. Door een goede afwatering blijft er geen water staan. Water moet door een iets schuin dakbeschot, op een soepele manier worden afgevoerd en via de afvoerpijp wegstromen.   

Materialen en opleiding 

De dakdekker werkt met veel verschillende materialen. Dakpannen zijn het meest populair, gevolgd door leisteen en zink. Ook rieten daken zijn het werk van de dekker. Dit is echter een gespecialiseerd beroep waar een vervolgopleiding voor nodig is.  Als rietdekker kun je worden ingezet om nieuwbouwhuizen, oude boerderijen en bestaande gebouwen te voorzien van riet. Het is nodig om de speciale rietdekkers-opleiding te volgen om dit ambacht naar behoren uit te kunnen oefenen.  Om deze functie te kunnen bekleden, moet een gedegen opleiding worden gevolgd. Met het VMBO-diploma op zak kan een MBO-opleiding worden gevolgd. Er zijn diverse keuzemogelijkheden. Er moet een beslissing worden genomen, met welke materialen je graag zou willen werken. Lei, metaal, kunststof en dakpannen hebben allemaal hun eigen aanpak nodig. Met een 2-jarige beroepsopleiding kan deze functie al worden uitgeoefend. De allround dakdekkersopleiding duurt dan nog is drie jaar en de voortgezette opleiding één jaar. Na deze scholing kunnen zelfstandig daken worden gelegd en kun je als voorman in een bedrijf gaan werken.

Delen  

11 september 2018

Constructies en aannemers

Hey! Ik ben Peter, en ik ben de laatste tijd vooral bezig met constructies & aannemers. Oftewel: de bouwwereld. Want dit is nu eenmaal een stuk uitgebreider dan het op het eerste zicht lijkt. Het is echt een interessante wereld, waar ik ben ingekomen door mijn eigen verbouwingen te regelen. Constructies & aannemers omvat alles wat met de bouw te maken heeft, alsook wie die bouwprojecten op poten zet en regelt. Op deze blog wil ik jullie hier meer over informeren, en jullie wat inzicht geven in hoe een bouw van start gaat, geleid wordt en plaatsvind, en hoe je dus je eigen persoonlijke verbouwingen beter kan maken. Dus als je je ooit afgevraagd hebt hoe een bouwproject eigenlijk werkt, van begin tot eind, lees dan vooral verder. Veel leesplezier!