Elektricien

Elektriciens Blog

Het beroep elektromonteur

De elektricien zoals Cees Boer B.V. zorgt ervoor dat de aanleg en het onderhoud van elektriciteit naar behoren wordt uitgevoerd. Simpel gezegd zal deze vakman of -vrouw ervoor zorgen, dat stroom veilig je huis binnen komt. Stroomvoorziening moet zonder gevaar worden aangelegd, zodat met een gerust hart gebruik kan worden gemaakt van stopcontacten en apparaten. Elektromonteur is een technisch beroep en mensen die dit vak hebben geleerd, kunnen overal worden ingezet. Onderhoud plegen maar ook aansluiten van zware machines en het werken met krachtstroom vereist een gedegen opleiding.  Het werken met elektrische installaties houdt in, dat iemand met verstand van zaken een storing kan oplossen en stroomvoorziening naar behoren kan aansluiten. Elektrische installaties vind je in een auto, vliegtuig, benzinepomp, zwembad, winkels etc.   

Mogelijkheden   

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om dit beroep uit te oefenen. Werken bij een installatiebedrijf, wat in de woningbouw werkt, of elektromonteur zijn in de vliegtuigbouw, zijn verschillende mogelijkheden om je brood te verdienen. Een elektricien die voor een installatiebedrijf werkt zal de volgende werkzaamheden regelmatig moeten doen.   

Elektriciteit aanleggen   

Een professioneel vakman, zal ten alle tijden een tekening moeten kunnen lezen. In een nieuwbouwwoning zullen stopcontacten moeten worden aangelegd. Door vrezen in muren voor de aanleg van een stopcontact tot bedradingen trekken, zijn werkzaamheden die deze vakman regelmatig moet doen.  De stroomdraden zullen dan naar behoren in de meterkast op de juiste groep moeten worden aangesloten.  Werken met elektriciteit in oude gebouwen  Oude gebouwen kunnen nog wel eens zijn voorzien van oude bedradingen en ouderwetse schakelaars. Om de techniek de baas te blijven is het vaak beter om deze te vervangen. Tegenwoordig wordt bedrading door een pvc-buis getrokken. Vroeger werden er ijzeren buizen gebruikt die na verloop van tijd kunnen gaan roesten. Bedradingen komen bloot te liggen, waardoor kortsluiting kan ontstaan. De elektromonteur is de aangewezen persoon om de oude bedrading te vervangen.  Onderhoud en storingen  De elektricien kan voor het onderhoud van elektrische installaties zorgen. Deze zijn kwetsbaar en vergen steeds weer professionele inspecties. Denk daarbij aan installaties van zwembaden, sporthal en schaatsbanen, maar ook aan installaties die voor productie moeten zorgen in een fabriek. Stroomstoringen zullen ten alle tijden door een erkend vakman moeten worden opgelost.  Opleiding tot elektromonteur  Door tijdens een VMBO-opleiding de technische kant te kiezen kan er doorgestroomd worden naar de vervolgopleiding MBO elektronische installaties. Ook kan er voor een opleiding HBO elektrotechniek worden gekozen. De toekomstig elektricien zal over analytische vaardigheden moeten beschikken en zelf beslissingen moeten kunnen nemen omdat hij/zij veelal zelfstandig werkt.  Bronnen:  mijnzzp.nl/beroep elektricien  elektricienaanhuis.nl  nationaleberoepengids.nl/elektricien

Delen  

1 augustus 2018

Constructies en aannemers

Hey! Ik ben Peter, en ik ben de laatste tijd vooral bezig met constructies & aannemers. Oftewel: de bouwwereld. Want dit is nu eenmaal een stuk uitgebreider dan het op het eerste zicht lijkt. Het is echt een interessante wereld, waar ik ben ingekomen door mijn eigen verbouwingen te regelen. Constructies & aannemers omvat alles wat met de bouw te maken heeft, alsook wie die bouwprojecten op poten zet en regelt. Op deze blog wil ik jullie hier meer over informeren, en jullie wat inzicht geven in hoe een bouw van start gaat, geleid wordt en plaatsvind, en hoe je dus je eigen persoonlijke verbouwingen beter kan maken. Dus als je je ooit afgevraagd hebt hoe een bouwproject eigenlijk werkt, van begin tot eind, lees dan vooral verder. Veel leesplezier!